ပန္းေဂၚဖီစိမ္း (Broccoli) မွာ ပါဝင္တဲ့ ျဒပ္ေပါင္းတစ္မ်ဳိးဟာ ကင္ဆာက်ိတ္ေတြ ႀကီးထြားမႈကိုျဖစ္ေစတဲ့ အဓိကဆဲလ္ေတြကို ဟန္႔တားႏိုင္ေၾကာင္း အေမရိကန္ သုေတသီေတြက ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။
ကင္ဆာစတမ္းဆဲလ္ေတြ (Cancer Stemcells) ဟာ အေရအတြက္နည္းေပမယ့္ ကင္ဆာျပန္ျဖစ္တာနဲ႔ ပ်ံ႕ႏွံ႔တာအတြက္ အဓိကေသာ့ခ်က္ ျဖစ္ပါတယ္။ မီခ်ီဂန္ တကၠသိုလ္မွ သုေတသီေတြက ပန္းေဂၚဖီစိမ္းမွာပါတဲ့ Sulforaphane လို႔ေခၚတဲ့ ျဒပ္ေပါင္းဟာ ကင္ဆာက်ိတ္အသစ္ေတြ ျဖစ္ေပၚမႈကို တားဆီးထားၿပီး ကင္ဆာစတမ္းဆဲလ္ေတြကို သတ္ပစ္တာ ေတြ႕ရွိခဲ့တယ္။ Sulforaphane ဟာ ကင္ဆာေရာဂါအေပၚမွာ အက်ဳိးသက္ေရာက္မႈရွိတယ္ဆိုတာကို အရင္ကတည္းက သိၿပီးသားပါ။
ဒါေပမယ့္ အခုသုေတသနက Sulforaphane ရဲ႕ ရင္သားကင္ဆာစတမ္းဆဲလ္ေတြကို ဆန္႔က်င္ႏိုင္တဲ့ အာနိသင္ကို ေတြ႕ရွိခဲ့တာျဖစ္ပါတယ္။ Sulforaphane ေတြဟာ အဓိကက်တဲ့ ကင္ဆာစတမ္းဆဲလ္ေတြကို ဦးတည္တုိက္ခိုက္ၿပီး ကင္ဆာေရာဂါကို ကာကြယ္ႏိုင္မယ္ ဒါမွမဟုတ္ ကုသႏိုင္မယ္လို႔ သုေတသီေခါင္းေဆာင္ Duxin Sun က ဆုိပါတယ္။
သုေတသီေတြက ရင္သားကင္ဆာျဖစ္ေနတဲ့ ႂကြက္ေတြကို ပန္းေဂၚဖီစိမ္းမွ ထုတ္ထားတဲ့ Sulforaphane ျဒပ္ေပါင္းေတြ ထုိးသြင္းခဲ့ရာ သာမန္ဆဲလ္ေတြအေပၚမွာ အာနိသင္ နည္းနည္းေလးသာရွိၿပီး ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကိုသာ သိသိသာသာ ေလ်ာ့က်သြားေစတာကို ေတြ႕ရွိခဲ့ရပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ကင္ဆာက်ိတ္အသစ္ေတြလည္း ထပ္မံမျဖစ္ေပၚႏိုင္ေတာ့ တာကို ေတြ႕ရွိခဲ့ၾကပါတယ္။
Source..www.oasit.co.cc/